Ce înseamnă pentru tine amnistia fiscală pregătită de Guvern
Eugen Teodorovici, Ministrul de Finanțe, a anunțat un proiect de lege prin care mii de companii românești pot scăpa de datorii sau le pot plăti eșantionat
El insistă că nu este vorba despre o amnistie fiscală, ci despre o restructurare financiară al cărui scop este diminuarea datoriilor pe care firmele românești le au la stat.
Potrivit proiectului, ar fi peste 2.700 de companii care s-ar încadra în acest program prin care ar putea să scape de datorii. Au fost excluse companiile în insolvenţă/ reorganizare, faliment, radiate sau care au deja datoriile eşalonate. Asta înseamnă că de această măsură vor fi impactaţi 255.000 de salariaţi.
Proiectul de lege al lui Teodorovici a intrat în dezbatere publică de azi, iar documentul proiectului poate fi citit și analizat aici.
Scopul legii este „revitalizarea și evitarea deschiderii procedurii de insolvență a contribuabililor care au acumulat datorii bugetare și nu au avut posibilitatea să le achite”.
Ce presupune acest proiect de lege
Pentru diminuarea datoriilor au fost luate în calcul două scenarii
1. restructurarea datoriilor restante până la 31 decembrie 2018 pentru debitorii caare au datorii mai mari de un milion de lei
2. Anularea accesoriilor (eliminarea sancțiunilor impuse pentru că nu s-au plătit datoriile la timp) în cazul datoriilor de sub un milion de lei sau a celor de peste un milion de lei care nu pot beneficia de restructurare (eșalonare, reorganizare) dacă obligațiile bugetare se achită până la 30 noiembrie 2019.
Practic, guvernul vrea ca aceste firme să își rezolve datoriile mai repede, nu doar de dragul lor, ci și pentru ca acești bani pot să meargă la buget, iar bani la buget înseamnă promisiuni de măriri salariale.
„Sectorul economic privat va fi principalul beneficiar. Cadrul legislativ propune un plafon de un milion de lei și împărțit între persoane fizice și juridice. Ordonanța se referă la măsuri de restructurare a obligațiilor restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazat pe un plan de restructurare, plată eșalonată și supraveghere fiscală din partea ANAF pe perioada acestei înlesniri. Oarecum sunt similare procedurile cu cele din zona de insolvență ca plan de restructurare. Pe baza acelui plan, în urma solicitării companiei, că nu e o obligație, prezintă acel plan care se face de o persoană autorizată”, a spus Teodorovici.
Cum se aplică restructurarea financiară
Restructurarea obligațiilor bugetare pentru cei cu datorii de peste 1 milion de lei se va face prin mai multe moduri. Prin plata eșalonată a obligațiilor bugetare, fie prin stingerea datoriilor prin darea în plată a unor active ale debitorului sau se pot anula obligațiile bugetare principale în proporție de 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora. Asta înseamnă că o firmă poate scăpa de jumătate din datorii.
Cei care au datorii sub un milion de lei se anulează acele accesorii doar în următoarele condiții:
– dacă se plătesc datoriile până la 30 noiembrie 2019
– dacă se plătesc datoriile până la data depunerii cererii de anulare a acesoriilor a obligațiilor bugetare cu termene de plată între 1 ianuarie 2019 și 30 noiembrie 2019.
– dacă se depun toate declarațiile fiscale până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor.
– dacă cererea de anulare a accesoriilor se depune până la 30 noiembrie 2019
Într-un final, această măsură este doar un proiect de lege și pare că ar putea ajuta firmele cu datorii, dar în același timp discriminează companiile care nu au datorii la stat.